Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami


Zdjęcie - Knedle serowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Wykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb).”
Zdjęcie - Knedle serowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Knedle serowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Knedle serowe ze śliwkami (przepis własny)
Składniki na 20 szt.
650g twarogu półtłustego
150g mąki pszennej
70g zmielonych otrąb owsianych
2 jajka
szczypta soli

Sos jogurtowy
100g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru pudru aromatyzowanego laską wanilii

20 śliwek węgierek
10 łyżeczek cukru
cynamon do posypania

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż dłuższego boku do połowy, tak aby w dalszym ciągu były złączone. Usunąć pestki, a do środka wsypać po pół łyżeczki cukru i ponownie złożyć połówki razem.
Zmielić twaróg w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, otręby i jajka. Wymieszać. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto podsypując nieco mąką. Podzielić ciasto na pół i utoczyć dwa wałki. Każdy wałek podzielić na 10 porcji. Porcję ciasta lekko spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć śliwkę, zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypana mąkę deseczkę.

Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku knedle, delikatnie, aby się nie popsuły, najlepiej na łyżce cedzakowej. Przytrzymać chwilę każdy na łyżce w wodzie i dopiero opuszczać na dno, wtedy się do niego nie przykleją. Gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Wymieszać jogurt z cukrem pudrem. Gdyby sos był za gęsty można dolać 1-2 łyżki mleka. Polać knedle i posypać cynamonem.

Kategorie przepisów