Kluski z Palatynatu

Kluski z Palatynatu
przepis: To miały być kluski z Palatynatu według przepisu  z książki  "Lane, leniwe, śląskie" Hanny Szymanderskiej. Niestety po wymieszaniu wszystkich składników  okazało się,  że efekt końcowy będzie różny od zamierzonego :DD 10 dag ziemniaków 3 czerstwe bułki 2 szklanki mleka 2 jajka po 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku 1/4 łyżeczki posiekanej zielonej kolendry sól Pokrojone bułki zalać mlekiem. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, odcisnąć w gazie. Ziemniaki  wymieszać z bułką, dodać jajka, sól, zioła. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować  niewielkie  okrągłe kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 30 min. Podawać polane roztopionym masłem. Tak miało być. Ciasto z podanych  proporcji jest zbyt luźne aby zrobić z nich kulki. Być może, że trzeba  zmniejszyć ilość mleka, albo też odcisnąć jego nadmiar. Ja ratowałam  sytuację dodając 4 łyżki mąki  do ciasta i  kładąc kluski do wrzątku łyżką. Nie wiem jak powinien smakować oryginał, ale  to co wyszło  z dodatkiem masła i tartego  sera było całkiem smaczne. :) Zdjęcie - Kluski z Palatynatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów