Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik, czyli ciasto z kasz…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Dżem morelowy z imbirem i szaf…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Zdrowe ciasteczka ze śliwkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Bagietka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Dżem z borówki amerykańskiej

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Serowe placuszki z jabłkami i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z winną gruszką

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

2

Naleśniki razowe z musem jabłk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wytrawna tarta kakaowa z borów…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Śniadanie do łożka #151: Kanap…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dlaczego uważam, że Duńczycy s…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze