Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

I znowu po duńsku...

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eton Mess z malinami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marjarahka (fiński deser owoco…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Brzoskwinie pod kruszonką

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

10 minutowy trifle, czyli pysz…

Sandra bakes a party Sandra bakes a party
Sandra bakes a party

Pudding chia z czerwona porzec…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Marjarahka (fiński deser owoco…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Babeczki z czerwoną porzeczką…

food² food²
Food Square

3

Placuszki jogurtowe z jagodami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowy koktajl z wiśniam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Malinowa pianka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

10 minutowy trifle, czyli pysz…

Sandra bakes a party Sandra bakes a party
Sandra bakes a party