Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z jabłkami i sosem toff…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Chleb drożdżowy bez zagniatani…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Buleczki razowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Tort czekoladowy cafe latte

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Tarta a'la zasmażana marchewka…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Przepisy z tych kategorii

Pieczony budyń waniliowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Dyniowy czas. Tiramisu

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Pudding śliwkowy

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Mus z dyni i mleka kokosowego

figmara figmara
figowe smaki

Legumina z ryżu z jabłkami

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Suflet czekoladowy

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek