Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasto z mąki razowej z malina…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Migdałowe muffinki z jagodami…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Tort migdałowo-malinowy z nagi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

3

Ciasto z jagodami i kokosem (e…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jagodzianki

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Delikatne ciasto z jabłkami i…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Przepisy z tych kategorii

Mój początek wakacji i ciasto…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Cukinia z grilla lub z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Torciki na jeden kęs, czyli or…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Wyjątkowy chleb orkiszowo-orze…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Sałatka z truskawkami i polędw…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Karp w migdałach z puree z fas…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny