Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

1

Śnieżne kule

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Adwentowe anyżowe "orzeszki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Rożki pistacjowo-marcepanowe

figmara figmara
figowe smaki

1

Bakaliowy tort z kremem mascar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Wigilijna zupa migdałowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Speculaas

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Sałatka jarzynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wigilijna zupa grzybowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Naleśniki z serem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Barszcz wigilijny postny

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Strucla makowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie