Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

1

Lemoniada arbuzowa i melonowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Lody rabarbarowe z borówką ame…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sorbet ananasowo-bazyliowy na…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Teatr pod gołym niebem i drożd…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kruche pełnoziarniste ciasto z…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Topielec z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Żytni chleb razowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowany sernik z migdałami

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

1

Jagodowy sernik z białą czekol…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Czeko-wiśnia z nutką chili

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Drożdżowe bułeczki z malinami…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Schab z ziołowym farszem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog