Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny keks z bakaliowym l…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Roladki drobiowe z morelami w…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Krem z kaszy jaglanej z gruszk…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

4

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Zdrowe ciasteczka owsiane z żu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pleśniak

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone