Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bananowe muffinki z morelami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Proste ciasto dyniowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Domowa bagietka pszenna

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Chleb litewski - listopadowa p…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pleśniak

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone