Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Najłatwiejsze ciasto z rabarba…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Domowy jogurt aromatyzowany kw…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Koktajl bananowy z masłem orze…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Smażone biale szparagi z sosem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Jogurtowiec brzoskwiniowy

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Jabłko duszone z czerwoną cebu…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

1

Wigilijna kapusta z grzybami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Wigilijny kompot z suszu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wigilijny kompot z suszonych…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Uszka z grzybami

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Zupa grzybowa

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Smażony karp wigilijny

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni