Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

1

Deser z kaszy jaglanej z banan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Florentynki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Owsianka z piekarnika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Meloniada

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Ananasowe placuszki z sosem to…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Kruszonka z jabłkiem

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Rosół z indyka i kurczaka z wo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bigos II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Najlepsze kotlety schabowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Metrowiec

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka wigilijne z borowikami

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

4

Pijak / Cycki Murzynki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko