Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany z ziarnami na z…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Maliny i rabarbar pod kruszonk…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Jagodzianki na mące chlebowej

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Quiche ze szparagami i wędzony…

food² food²
Food Square

2

Ciasto z czereśniami + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepis na chleb, najprostszy…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki twarogowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Koktajl z mleka, płatków owsia…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Lody truskawkowo - pomarańczow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik waniliowy z truskawkami…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Herbaciana granita z syropem z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Jagodzianki na mące chlebowej

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka