Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Pyszne ciasteczka orzechowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Ciasto z karmelizowanymi banan…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Polskie bułki maślane A.D.1959

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kokosowe ciasto z morelami prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orkiszowe ciasto drożdzowe na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Szarlotka tatrzańska

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Waniliowy mus z jogurtu kozieg…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Najlepszy sorbet. Jeżynowy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Lody epickie

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Galaretka z cydru z malinami

figmara figmara
figowe smaki

4

Mus z białej czekolady z miętą…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Jogurtowa galaretka z borówkam…

figmara figmara
figowe smaki