Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z migdałami

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kartacze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Szarlotka z budyniową pianką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Pulpety w sosie pomidorowo śmi…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Cebularze i wypiekanie na śnia…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

3

Karpatka czekoladowa z kremem…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Crème brûlée z lawendą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Fondant czekoladowy

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Deser z truskawkami, galaretką…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Klasyczny mus czekoladowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Batoniki z amarantusa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Krem czekoladowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty