Kluski z makiem

Kluski do tego dania można zrobić samemu. Ale można je też kupić - ja w tym roku kupiłam i ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Za to sama zrobiłam masę makową, mimo, że w sklepach jest kilka rodzajów gotowej, zapuszkowanej i niezbyt pracochłonnej;-).

Pół kilograma maku zalałam mlekiem (ok. 1,5 litra) i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam mak ok 20-30 minut. Odcedziłam na sicie o bardzo drobnych oczkach i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (na drobnych oczkach). Do masy makowej dorzuciłam sporo rodzynek (białych i ciemnych), siekanych migdałów i siekanych orzechów włoskich, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość posłodziłam 9 łyżkami miodu rozpuszczonego w rondelki z 3 łyżkami masła. Masy nie wolno zagotować! Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Przed podaniem dodałam kluski.

Podobną masę robiłam do kutii, a zamiast klusek dodawałam gotowanej pszenicy.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe bułeczki z masłem or…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Zdrowe ciasto marchewkowe

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

2

Pesto migdałowo-orzechowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Mazurek orzechowy

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Kremowy sernik śmietankowy na…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

2

Mazurek kajmakowo – kawo…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Przepisy z tych kategorii

Budyń jaglany kakaowo-bananowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

2

Szybki deser malinowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawki w czekoladzie | Kuc…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Domowa nutella

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Fondant czekoladowy i Światowy…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pudding z nasion chia

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku