Kluski śląskie

Kluski śląskie
Znakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia. W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też!
Zdjęcie - kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

przygotowanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce. Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego!
Zdjęcie - kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów