Kluski śląskie ze szpinakiem
Pomysł na wiosenne kluski śląskie, w kolorze zielonym. Żeby uzyskać taki efekt, wystarczy dodać do ziemniaczanej masy, kilka liści świeżego szpinaku. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, samo zrobienie klusek nie zajmie Ci dużo czasu, a gotowanie trwa dosłownie chwilę.
Polecam takie kluseczki na niedzielny, proszony obiad, urozmaicą monotonne dodatki tj. ziemniaki i makaron. Podaj je z gulaszem, warzywną potrawką, a na szybko z wątróbką drobiową smażoną na cebuli ?
Składniki / 3 porcje
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 4 – 5 dużych liści świeżego szpinaku
- 1 jajko
W większym garnku, postaw wodę do zagotowania.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki, zmiel w maszynce do mięsa, razem ze szpinakiem. Masę ziemniaczano – szpinakową, daj do miseczki lub na talerz i mocno ubij ( uklep ) na płasko.
Wykrój 1/4 część ziemniaków i odłóż. W puste miejsce nasyp mąkę ziemniaczaną i wyrównaj. Dołóż odłożone ziemniaki. Do masy dodaj jajko.
Zacznij wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto ciągle się klei, dosyp jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Gotowa masa, powinna być elastyczna i gładka.
Z masy odrywaj kawałki, wielkości dużego orzecha włoskiego. Formuj kuleczki. Na środku, wyciśnij dziurkę.
Do gotującej wody, dodaj 2 łyżeczki soli. Kluski daj na wrzątek i zmniejsz gaz do minimum. Kluski gotuj od wypłynięcia około 3 – 4 minuty na delikatnie gotującej się wodzie. W czasie gotowania, można delikatnie mieszać kluski drewnianą łyżką.
Gotowe kluski odcedź i od razu podawaj ?