Kluski śląskie faszerowane kiełbasą

Kluski śląskie faszerowane kiełbasą

Zapewne większość lubi kluski śląskie choć nie koniecznie lubicie je robić ? A ja powiem że bardzo lubię przygotowywać kluski różnego rodzaju dlatego dziś śląskie na które podam wam przepis są nafaszerowane kiełbasą śląską, powiecie że to nie do pomyślenia ? A jednak gdy zabierałam się za ich robienie to w trakcie wpadł mi taki pomysł do głowy i nie żałuję ponieważ kluski wyszły bardzo smaczne. Co najważniejsze ziemniaki nie muszą być z dnia poprzedniego lecz można je przygotować z ziemniaków ugotowanych na świeżo, tak więc nic innego nie pozostaje jak zabrać się za przygotowanie tych pyszności a ja z wielką przyjemnością zabieram się za napisanie dokładnego przepisu oraz jego wykonanie 😉

Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiskładniki na kluski :

  • 750 g już obranych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
dodatkowo na farsz :

  • 3 pętka krótkiej kiełbasy śląskiej,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 3 ząbki czosnku
wykonanie :

Na początek ziemniaki obrać oraz umyć a następnie ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu gdy sa już wystarczająco miękkie odlać z nich wodę i osuszyć pozostawiając do całkowitego ostygnięcia. W czasie gdy ziemniaki stygną przygotować farsz czyli : pętka kiełbasy obrać ze skórki a po obraniu zmielić przez maszynkę z drobnym sitkiem, po zmieleniu dodać majeranek oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą

Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGdy już ziemniaki całkowicie ostygły wtedy przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, podzielić na równe cztery części, jedną część wybrać kładąc ją na wierzch pozostałych części a w wolne miejsce po odebranych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wyrobić dłońmi na jednolitą masę. Po dokładnym wyrobieniu masy ziemniaczanej do dłoni odrywać dowolny kawałek masy, rozpłaszczyć go na środek położyć płaską łyżkę farszu kiełbasianego skleić końce i uformować kluskę. Jak już wszystkie mamy przygotowane ułożyć je na ścierce dociskając lekko każdego z nich aby spłaszczyć odrobinęZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPo przygotowaniu już wszystkich klusek mi wyszło 12 sztuk prawie równych klusek śląskich, do garnka wlać wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, po zagotowaniu włożyć kluski w zależności od objętości garnka ( u mnie weszły wszystkie ). I od czasu zagotowania się wody z kluskami zmniejszyć moc ognia, jak wszystkie wypłyną na wierzch to pogotować przez 5 minut. Po wyznaczonym czasie wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej wykładając wszystkie na talerzZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUgotowane bardzo smaczne kluski śląskie nadziane farszem z kiełbasy śląskiej podałam z podsmażonymi na rumiano skwarkami również z kiełbasy a dodatek w formie surówki to właśnie surówka na którą podawałam Państwu już przepis https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/06/surowka-trzykolorowa.html , po prostu zrobiłam za dużo a że szkoda było wyrzucić więc przełożyłam ją do słoika wstawiając do lodówki i do klusków była w sam raz oczywiście każdy może podać z okrasą jaką lubi a także surówkę według swego uznania. Przepis jak najbardziej polecamZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE KIEŁBASĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów