KLUSKI ŚLĄSKIE
![KLUSKI ŚLĄSKIE](/obrazek/duze/kluski-slaskie-107232.jpeg)
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107232.jpeg)
Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Są one popularną potrawą na Śląsku.Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą.
Składniki
Ciasto na kluski:
- 1 kg.ziemniaków
- około 250g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
Okrasa:
- boczek wędzony/kiełbasa
- cebula
- sos/mięso
Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie.Po wystygnięciu obrałam.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107233.jpeg)
Przepuściłam ziemniaki przez praskę.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107234.jpeg)
Podzieliam je na 4 części i 1/4 odożyłam.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107235.jpeg)
W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107236.jpeg)
Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej część ziemniaków.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107237.jpeg)
Zagniotłam masę i formowałam z niej małe kulki,robiąc w każdej z nich palcem wgłębienie.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107238.jpeg)
Wrzucałam je na osolony wrzątek.Gotowałam kluski, aż nie wypłyną na powierzchnię wody.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107239.jpeg)
Ugotowane, przekładałam na talerze.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107240.jpeg)
Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu,ale można również podsmażyć kluski na patelni.
Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą.Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek i kiełbaskę.
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107241.jpeg)
Dodałam kluski śląskie...
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107242.jpeg)
I kluseczki z dziurką gotowe;-)Smacznego!
![Zdjęcie: KLUSKI ŚLĄSKIE Zdjęcie - KLUSKI ŚLĄSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/107243.jpeg)