Kluski na parze

Kluski na parze

Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze. Najczęściej podawane są na ciepło z dodatkiem dżemu lub owoców. Wspaniale także sprawdzą się z sosem jako dodatek do pieczonych mięs i gulaszu.

Zdjęcie - Kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

500g mąki
2 jajka
3 łyżki masła
30 g drożdży
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i części mąki przygotuj zaczyn, tak aby miał gęstość śmietany i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min. Do miski przesiej pozostałą mąkę, wbij jajka, dodaj roztopione masło oraz sól. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto. (powinno odejść od ręki.) Odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Gotowe ciasto podziel na 15 kawałków i z każdego uformuj małą kulkę. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, Kiedy bułeczki zaczną rosnąć to znak, że są już gotowe do gotowania.

Zdjęcie - Kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo przygotowania pampuchów najlepiej jest użyć specjalnego garnka lub urządzenia do gotowania na parze. Jeśli jednak takiego nie posiadamy, wystarczy do dużego garnka nalać wody, a na górze przywiązać pieluchę tetrową bądź zwykłą ścierkę.
Zdjęcie - Kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki gotujemy na parze przez ok 10 min,
Zimne możemy wypełnić za pomocą szprycy ulubionym dżemem lub marmoladą. Świetnie smakują także polane sosem pieczeniowym i kawałkiem mięska :)

Zdjęcie - Kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kluski na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów