Kluski leniwe z sosem truskawkowym

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

Są dwie metody przyrządzania leniwych klusek (vel pierogów leniwych). Jedna wersja głosi, że robi się je na samym twarogu, a druga – że na twarogu i ziemniakach. Wszelkie kłótnie (przybierające w internecie rozmiary niekiedy monstrualne) w tej kwestii uważam za bezsensowne, ponieważ obie metody są właściwe – po prostu w różnych domach robi się je na różne sposoby.
U mnie w domu mama zawsze robiła na twarogu i ziemniakach i dla mnie jest to smak dzieciństwa. Zimą ze zrumienionym masłem i cukrem, a latem obowiązkowo z sosem truskawkowym. Chociaż bywało i tak, że poza sezonem robiliśmy sos z mrożonych truskawek, bo była to jedna z moich ulubionych potraw.
Bardzo przyjemnie było mi wrócić choć na moment do tych czasów, odtwarzając smak tego dania.

A jeśli ktoś mimo wszystko nie uznaje ziemniaków w leniwych, polecam przepis na wyłącznie twarogowe kluski, który zamieściłam tutaj :)

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KLUSKI LENIWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM
(2-3 porcje)
250g półtłustego twarogu,
200g ziemniaków,
1 średnie jajko,
3-4 łyżki mąki pszennej,
250g truskawek,
2 łyżki śmietany,
cukier do smaku

Obrane ziemniaki ugotować, utłuc na puree i przestudzić.
Ser zmielić lub przetrzeć przez sitko. Dodać ziemniaki, jajko i tyle mąki, aby dało się zagnieść miękkie, lecz nie klejące się ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek o średnicy 3-4cm i nożem wykrawać ukośne kluski.
W dużym garnku zagotować wodę. Kluski kłaść na wrzątek i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na talerz cedzakową łyżką.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier do smaku i śmietanę, wymieszać.
Ciepłe kluski podawać z sosem truskawkowym.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów