Kluski kładzione w sosie szpinakowym

Błyskawiczne danie, do tego bardzo dobre. Wystarczy przygotować szpinak w tradycyjny sposób i wrzucić do niego ugotowane kluski. Na przygotowanie takiego obiadu potrzeba 10 do 15 minut.
Składniki na kluski:
- 3 jajka
- szklanka mąki
- sól
- ew. 2-3 łyżki mleka
Składniki na sos:
- 20 dag szpinaku (może być mrożony)
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietanki
Jajka rozbełtać, dodać sól, mąkę i wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dodać mleko. Łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 5 minut. Odcedzić. W tym czasie przygotować sos szpinakowy. Na rozgrzanym maśle podsmażyć szpinak, dodać czosnek, sól i pieprz. Chwilę pogotować i dodać śmietanę. Do sosu wrzucić kluski i dokładnie wymieszać.
Smacznego:)