Kluseczki ziemniaczane-tarte

Kluseczki ziemniaczane-tarte

Wlosi zupelnie nie znaja tego typu klusek,chociaz kto jak kto,ale wlasnie oni sa calkiej dobrzy we wszystkich typach "pasty"- no coz,mamy polski akcent na wloskiej ziemi!

Pamiętam moją mamę,kiedy robila te kluseczki ,bylam zafascynowana szybkoscią ,-z jaką odcinala kolejne kluseczki ,wrzucając je wprost do wody. Nauczylam się,teraz ja zadziwiam moją wloską rodzinę, ale do rzeczy!

Zapraszam!

Zdjęcie - Kluseczki ziemniaczane-tarte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluseczki ziemniaczane-tarte

Skladniki na 5/6 porcji

.5 srednich ziemniakow

.2 szklanki maki

.1 cebula

.1 lyzeczka soli

Wykonanie

1/Ziemniaki ucieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach i odlewamy nagromadzona wode.

2/Do masy dodajemy sol i powoli mieszajac dosypujemy przesiana make,tak aby powstala masa byla gesta i dosc zbita.

3/Mase ziemniaczana przenosimy na plaski talerz i odcinajac malenkie porcje energicznym ruchem wrzucamy je na osolona gotujaca wode.

6/ Po wrzuceniu ostatniej kluseczki,mieszamy calosc ,a kiedy wszystkie znajda sie na powierzchi wody,sa gotowe.

7/Odcedzamy je na cedzaku i przelewamy zimna woda.

Kluseczki sa pyszne,podajemy je do zup lub moga sluzyc jako dodatek do mies lub sosow.

Ja podalam je z zupa grzybowa-polecam!

Smacznego!

 

Kategorie przepisów