Kluseczki z zielonego groszku

Tradycyjne lane kluski na mleku mogą niektórym kojarzyć się z dzieciństwem, wakacjami na wsi lub na koloniach. Czasem to wspomnienia miłe, a czasem nie. Tym, którzy nie są przekonani do lanych klusek, chcę odczarować złe skojarzenia. Dziś polecam kluseczki z zielonego groszku, które mogą być doskonałym dodatkiem do zupy lub dowolnego sosu. A jeszcze bardziej polecam poczęstować nimi dzieci, z pewnością będą się zajadały.
- 1 jajko
- 1 szklanka mrożonego groszku zielonego
- ok. 80g mąki pszennej
- ok. 60 ml wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli, pieprzu
Lekko rozmrożony groszek miksuję na gładką masę z jajkiem i wodą. Dodaję mąkę i przyprawy. Mieszam silikonową łopatką aż uzyskam jednolite ciasto (powinno być bardzo gęste, bo inaczej kluski się od razu rozgotują).
Gotowe ciasto przecieram łopatką przez durszlak o dużych oczkach do gotującej się osolonej wody. Gotuję ok. 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową i odsączam na durszlaku.
Podaję z zupą lub dowolnym sosem (np. śmietanowym).