Klub przyjaciół cieciorki


- 8 podudzi z kurczaka
- 400g cieciorki
- 400 g porów
- 200g marchwi
- 100g selera naciowego
- 150g kukrydzy
- 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 1 szklanka bulionu
- suszony rozmaryn
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Udka z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem i podsmażamy na patelni na oleju. Podsmażone odkładamy do naczynia żaroodpornego i na tej samej patelni smażymy pokrojone: marchew, seler naciowy oraz pory do zmięknięcia tych ostatnich. Podsmażone dodajemy do kurczaka. Kolejno dodajemy cieciorkę z puszki, odsączoną z zalewy. Całość zalewamy winem, bulionem i przecierem pomidorowym. Dodajemy paprykę, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego pieca na godzinę. Na piętnaście minut przed końcem dodajemy kukurydzę.
Wyjmujemy z pieca. Mięso i warzywa przekładamy z powrotem na patelnię a sos stawiamy na dużym ogniu na około 20 minut. Powinien zredukować się o połowę i zagęścić. Gotowym sosem polewamy kurczaka.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));