Klopsy jaglane z kurczakiem

Klopsy jaglane z kurczakiem
Pożywne klopsy z kaszy jaglanej, mięsa kurczaka i cebuli, podane z gęstym sosem pomidorowym. Klopsów nie smażę, tylko obgotowuję w sosie. Na sos zużyłam gotowy przecier pomidorowy, który zrobiłam jesienią ze świeżych pomidorów. Zimą można kupić gotową pulpę w kartoniku lub w słoiczku. Posiłek bardzo smaczny, pożywny i sycący, z czystym sumieniem polecam dla młodszych dzieci

Zdjęcie - Klopsy jaglane z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 osoby
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 zmielone filety z kurczaka ( u mnie 600 g )
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 1000 g sosu pomidorowego
Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Daję do garnka, dolewam 2 szklanki wody, dodaję dwie łyżeczki soli i gotuję. Od zagotowania gotuję około 12 minut i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia na 15 minut. Cebulę i czosnek drobno kroję i krótko przesmażam na oliwie, do zeszklenia. Do miseczki daję kaszę, zmielone mięso, cebulkę z czosnkiem i zioła. Wszystko dokładnie mieszam. Masę można doprawić solą i pieprzem. Z masy odrywam mniejsze kawałki i formuję w dłoniach okrągłe klopsy. Na głębokiej patelni podgrzewam sos pomidorowy, doprawiam go solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, można dodać słodką śmietankę. Do gorącego sosu dodaję klopsy, duszę je na bardzo małym ogniu około 10 minut, pod przykryciem. Po tym czasie, ostrożne obracam klopsy i ponownie gotuję około 10 – 15 minut. Na talerzu, klopsy można posypać świeżą, lub suszoną pietruszką i podać z brokułami gotowanymi na parze. Smacznego

Zdjęcie - Klopsy jaglane z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klopsy jaglane z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów