Klopsiki w sosie własnym

Klopsiki w sosie własnym to pomysł na szybki, prosty i tani obiad, a do tego bardzo smaczny.
Możemy je podać zarówno z kaszą, ryżem, ziemniakami jak i makaronem.

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (łopatka, szynka)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 garść bułki tartej
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka czerwona (lub inne wg uznania)
- 3-4 łyżki oleju
- 4 łyżki śmietany "18" + 1 łyżka mąki do zagęszczenia
- 2 szklanki bulionu warzywnego / rosołu
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na 1-2 łyżkach oleju. odstawiamy z palika na ok. 5 min. Mięso łączymy z lekko podstudzoną cebulą (patelni nie myjemy), mieszamy. Dodajemy jajko, bułkę tarą i przyprawy. Mieszamy ponownie do połączenia składników.
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelnię po smażonej cebuli wlewamy - 2-3 łyżki oleju i smażymy klopsiki do zarumienienia (przewracamy klopsy, aby przyrumieniły się z każdej trony)
Po usmażeniu mięsa wlewamy na patelnię bulion.
Następnie łączymy śmietanę z mąką i hartujemy (zalewamy śmietanę 1 chochelką gorącego bulionu z patelni), aby uniknąć "zważenia" śmietany. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do klopsików. Przyprawiamy do smaku i trzymamy na palniku (tylko) do zagotowania.
Smacznego!
Ilość porcji 3-4
Czas przygotowania 20 min.