Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym


Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę, zeszklona na maśle
- 1 jajko, rozmącone
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1/2 litra wrzątku
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Mięsko dokładnie mieszam z cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję klopsiki wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego. Na głębokiej patelni rozpuszczam masło, podsmażam klopsiki na rumiano. Następnie dolewam wrzątek, duszę wszystko pod przykryciem na małym płomieniu ok 20 min. Po tym czasie mieszam śmietanę z mąką i wodą, wlewam ją na patelnię cały czas energicznie mieszając. Gotuję ok 3 min do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaję koperek i doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, mieszam.
Smacznego