Klopsiki w sosie pieczarkowym i kilka słów o mięsie mielonym.
 
            
  
 
 To kolejne danie, które wszyscy bardzo lubimy. Użyłam mielonego mięsa z piersi indyka, dzięki czemu klopsiki są naprawdę delikatne. Można również użyć mielonego z udźca indyka, lub wieprzowej łopatki czy szynki. Ale jeżeli zależy Wam na delikatnym smaku, mielone z piersi indyka będzie najlepsze. 
 
 Kilka słów o mięsie mielonym:
 
 Wszystkie rodzaje mięsa mielonego kupuję na Hali Targowej. Mam tam swoje ulubione dwa stoiska - jedno z drobiem, a drugie z wołowiną i wieprzowiną. Tam mięso jest dzielone na miejscu, na zapleczu. Jest bardzo świeże, a stoiska wręcz pachną;) 
 Na obu jest dostępne już przygotowane mięso mielone z zaznaczeniem czy jest z szynki, z łopatki, z piersi, z udźca .... można też samemu wybrać sobie kawałek mięsa i poprosić o zmielenie. Jednak ja, z szacunku do zwierzęcia z jakiego pochodzi dane mięso, nigdy z tej opcji nie korzystam. 
 Wiem, że mięso mielone, które jest przygotowane przez mojego zaufanego sprzedawcę, pochodzi z małych kawałków mięs, za małych, aby je ktoś kupił. Jednak gołym okiem widać, że jest dobrej jakości. 
 Nie ma żadnych chrząstek, ani niczego co sztucznie zawyża wagę, a jedynie trochę tłuszczu - niezbędnego w mięsie, aby nie było suche. Nie jest to przysłowiowy pies zmielony razem z budą, a wspaniały, apetyczny materiał na obiad czy kolację. Przez szacunek do zwierzęcia rozumiem to, że gdybym ja i inni klienci nie kupowali mielonego przygotowanego przez sprzedawcę, to szybko by się zepsuło i trzeba by je wyrzucić. Czyli wyrzucić zwierzę, a tego nie wolno robić. 
 Apeluję więc do wszystkich, którzy mają szczęście kupować mięso od zaufanego sprzedawcy, aby korzystali z opcji już przygotowanego mięsa mielonego.
 
 A teraz już przechodzę do konkretów, czyli klopsików.
 
  
 
 Klopsiki w sosie pieczarkowym
 10 niedużych klopsików
 
 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)
 2 łyżki bułki tartej
 1 jajko
 2 łyżki oleju
 ½ litra bulionu z kury lub warzywnego
 300 g pieczarek
 1 nieduża cebula
 2 łyżki mąki
 2-3 łyżki natki pietruszki
 sól, pieprz
 
 Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować klopsiki i podsmażyć na oleju. Dodać ½ łyżeczki soli, pieczarki i dusić tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Zalać bulionem i gotować 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od momentu ponownego zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
 W tym czasie przygotować klopsiki:
 Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą uformować klopsiki. 
 Na talerzyk wsypać dwie łyżki mąki i obtoczyć w niej klopsiki. Wrzucić do gotującego się sosu grzybowego i gotować 20 minut na małym ogniu. Zdjąć w palnika, dodać pietruszkę i podawać.
 Np. z ziemniakami lub kaszą i sezonowymi warzywami.
 
 
 
 
            