Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Zdjęcie - Klopsiki w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klopsiki z patelni duszone w kremowym sosie koperkowym. Tradycyjny domowy obiad, którym nie pogardzi nikt z domowników. Klopsiki wychodzą soczyste i bardzo aromatyczne, za sprawą dodatku czosnku i podsmażonej cebulki. Sos zawdzięcza swój wyjątkowy smak klopsikom, które uwalniają część swojego aromatu do sosu własnego. Polecam zrobić klopsiki małej wielkości, najlepiej przypominającej orzech włoski. Nieduże klopsiki usmażą się najszybciej, jednocześnie ładniej się prezentują. Najbardziej lubię podawać ten obiad z kaszą gryczaną prażoną oraz mizerią. Na samym dole strony pod przepisem znajdziesz talerzyk obiadowy mojej córki, skomponowany z wykorzystaniem przepisu na klopsiki w sosie koperkowym.

Zdjęcie - Klopsiki w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 30 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Kalorie: 250 kcal

Klopsiki z patelni. Klopsiki duszone w kremowym sosie koperkowym. Przepyszny, domowy obiad dla każdego. Dla dziecka.

 

Składniki na klopsiki w sosie koperkowym:

  • KLOPSIKI
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 jajko

  • 5 łyżek bułki tartej

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 malutka czerwona cebula

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • SOS KOPERKOWY
  • 400 ml gorącej wody

  • 100 g śmietany 18%

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz

 

Przygotowanie klopsików w sosie koperkowym:

  • KLOPSIKI KOPERKOWE
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Czerwoną cebulę poszatkuj bardzo drobno i podsmaż do zezłocenia. Zostaw do wystudzenia.
  • Do dużej misy przełóż mięso mielone. Dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, smażoną cebulkę, koperek oraz przyprawy. Masę zagnieć dłońmi, po czym uformuj niewielkie klopsiki.
  • Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju i obsmaż na nim klopsiki z każdej strony, aż lekko przyrumienią się.
  • SOS KOPERKOWY
  • Klopsiki zalej gorącą wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  • Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dolej 1 chochelkę sosu z patelni i zblenduj. Mieszankę ponownie przelej na patelnię z klopsikami. Dodaj posiekany koperek. Podgrzewaj przez 5 minut do zagęszczenia się sosu. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą wedle uznania.


Uwagi:

  • Klopsiki wraz z sosem możesz zamrozić.

Kategorie przepisów