Klopsiki w cieście kukurydzianym

Klopsiki w cieście kukurydzianym
Zdjęcie - Klopsiki w cieście kukurydzianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w cieście kukurydzianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w cieście kukurydzianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w cieście kukurydzianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w cieście kukurydzianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w cieście kukurydzianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 125 ml mleka
  • 1 cebulka dymka
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • ciasto kukurydziane:
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 500 ml oleju Oliwier do smażenia
Przygotowanie

Bułkę kajzerkę (może być czerstwa) rozrywamy na kawałki i zalewamy mlekiem. Po chwili rozdrabniamy ją widelcem.

W garnku zagotowujemy bulion.


Do namoczonej bułki dodajemy jajko, mięso mielone, drobno posiekaną dymkę i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.


Z przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości orzechów włoskich i gotujemy w bulionie przez około 3-5 minut. Następnie przekładamy na talerzyk, aby wystygły.


Z mąki kukurydzianej, pszennej, jajka i mleka wyrabiamy gęste ciasto. Dodajemy sól, pieprz i przyprawę curry. Mieszamy.


W drugim garnku rozgrzewamy Oliwiera do około 160 stopni C.

Kotleciki zanurzamy w cieście, a następnie smażymy partiami w rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kategorie przepisów