
Przepis na szybki obiad. W oryginale Rachel Allen, w swoim programie "Ulubione potrawy Rachel", podawała te klopsiki razem ze spaghetti, zamiast typowego sosu bolognese. U mnie jako samodzielne danie z warzywami (zgodnie z zasadami MM).
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- jedna duża cebula lub dwie małe
- 4 ząbki czosnku
- jajko
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól itp.
Na oleju podsmażyć cebulę. Po zeszkleniu dodać pokrojony czosnek i przyprawy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przestudzić. Mięso, jajko i wcześniejszą mieszankę połączyć w naczyniu. Formować małe kulki; można lekko zmoczyć ręce wodą, żeby mięso się nie przyklejało. Klopsiki smażyć na patelni przez 5-10 minut.Przed podaniem polecam wlać ulubiony sos i podgrzać całość. U mnie domowy sos pomidorowy. Podawać ze spaghetti, ryżem czy z warzywami.