Klopsiki

Gotując dla rodziny, warto mieć w odwodzie takie potrawy, które w razie konieczności możemy zaserwować dzień po dniu, lub ugotować więcej na zapas i podać, kiedy akurat nie mamy czasu lub weny na gotowanie. Do takich potraw należą klopsiki, które przygotowuje się szybko, a podawać można je na wiele różnych sposobów. Dziś klopsiki w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowo-ziołowym i z sosem pieczarkowo-cebulowym.

Na klopsiki potrzebujesz:

- mięso mielone - najlepiej, aby było dość chude i zwarte. Ja używam szynki wieprzowej albo piersi z indyka (wtedy dodaję kawałek wędzonki).

Dodam, że nie kupuję gotowego mięsa mielonego, bo nie ufam w jego jakość. Lepiej jest w sklepie wybrać sobie ładny kawałek i zmielić w domu, a niektóre sklepy mielą mięso na miejscu.

- to wszystko, co normalnie dajesz do kotletów mielonych - czyli rozmoczoną bułeczkę, jajko, cebulę, kilka ząbków czosnku i przyprawy.

Z masy mięsnej uformuj kulki - większe albo mniejsze, ja raczej wolę większe. Jeśli masa jest zbyt luźna, można dosypać bułki tartej lub kaszy manny - ważne, żeby kulki nie rozpadały się w czasie gotowania.

W dużym garnku zagotuj wodę, może być z dodatkiem bulionu. Wrzuć klopsiki do wrzątku i gotuj przez jakieś 15-20 minut (zależnie od rozmiaru).

Sos pomidorowo-ziołowy:

1 opakowanie zagęszczonego soku pomidorowego

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

po pół pęczka bazylii i oregano

łyżeczka sosu worcester

sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie, dolej sos i zagotuj. Wrzuć zioła i przyprawy. Dołóż do sosu ugotowane klopsiki i odstaw na jakiś czas (ja zostawiam na ciepłej płytce). Podawaj posypane tartym żółtym serem i odzobione bazylią.

Sos pieczarkowo-cebulowy:

250 dag pieczarek

2 cebule

oliwa z oliwek

sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego

ewentualnie: śmietana lub serek topiony z pieczarkami

Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę posiekaj na piórka. Zeszklij cebulę, wrzuć pieczarki, smaż do momentu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy podlej wodą lub bulionem i duś przez ok. 15 minut. Dopraw. Odłóż kilka pieczarek do dekoracji, a pozostały sos zmiksuj w blenderze.

Jeżeli używasz śmietany albo serka, dodaj je do ciepłego sosu. Sos przyrządzany w ten sposób nie wymaga zagęszczania mąką. Dodaj do sosu klopsiki i zagrzej. Podawaj posypane pietruszką.

Zdjęcie - Klopsiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Dla spóźnionego wędrowca, dla…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

25

Duszona karkówka z pieczarkami

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Duszone z sosem grzybowym

Magda Magda
Proste gotowanie

9

Gulasz z karkówki z pieczarkam…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

3

Sałatka świąteczna jajeczno-pi…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

2

Sos tatarski

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Wegetariański pasztet z grzybó…

Dorota Dorota
SuperStyler

Serowy quiche z kiełbasą, szpi…

Dzi Dzi
karmelowy

7

Parówkowe kotleciki z pieczark…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

8

Pieczarki faszerowane szpinaki…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Jajka faszerowane

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

2

Zupa z pieczarkami, kurczakiem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku