Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc

Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc

Śniadanie wielkanocne ma swoją specyfikę. Może trwać wiele godzin, powinny się więc na nim znaleźć potrawy sycące, dobrze, by nie wymagały przy tym ciągłego odgrzewania.

Zdjęcie - Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klops możemy przygotować dzień, czy dwa wcześniej (lub w ogóle przechować zamrożony), aby w Święta pokroić go w plastry i podać z sosem chrzanowym czy żurawiną. Sprawdzi się także na obiad, po podsmażeniu na maśle.

Zdjęcie - Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojego klopsa dodaję tartą marchewkę, dzięki niej mięso pozostaje wilgotne (i zdrowsze!).

Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc

Agata, 25 marca 2013

Zdjęcie - Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bułkę podziel na mniejsze kawałki, zalej mlekiem, odstaw na kilka minut.

Marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.

Do dużej miski włóż mięso i pozostałe składniki klopsa (wraz z bułką, marchewką i cebulą), bardzo dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Foremkę do pieczenia wypełnij w 1/3 mięsem. Na środku ułóż ugotowane jajka, przykry resztą mięsnej masy (na wierzchu możesz ułożyć plastry boczku, które ładnie się w czasie pieczenia zarumienią). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 1-1,5 godziny. Najłatwiej jest kroić już przestudzone mięso.

Kategorie przepisów