Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc
Śniadanie wielkanocne ma swoją specyfikę. Może trwać wiele godzin, powinny się więc na nim znaleźć potrawy sycące, dobrze, by nie wymagały przy tym ciągłego odgrzewania.
Klops możemy przygotować dzień, czy dwa wcześniej (lub w ogóle przechować zamrożony), aby w Święta pokroić go w plastry i podać z sosem chrzanowym czy żurawiną. Sprawdzi się także na obiad, po podsmażeniu na maśle.
Do mojego klopsa dodaję tartą marchewkę, dzięki niej mięso pozostaje wilgotne (i zdrowsze!).
Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc Składniki- mięso mielone - 1 kg (wieprzowo- wołowe)
- cebula - 1 szt
- marchew - 2 szt
- mleko - 1/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- natka pietruszki - 2 łyżki
- czerstwa bułka - 1 szt
- parmezan - 3 łyżki (tarty)
- sól, pieprz - do smaku
- jajka - 5 szt, ugotowane na twardo
- olej - 1/2 łyżki
Bułkę podziel na mniejsze kawałki, zalej mlekiem, odstaw na kilka minut.
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
Do dużej miski włóż mięso i pozostałe składniki klopsa (wraz z bułką, marchewką i cebulą), bardzo dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Foremkę do pieczenia wypełnij w 1/3 mięsem. Na środku ułóż ugotowane jajka, przykry resztą mięsnej masy (na wierzchu możesz ułożyć plastry boczku, które ładnie się w czasie pieczenia zarumienią). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 1-1,5 godziny. Najłatwiej jest kroić już przestudzone mięso.