Klementynkowe ciasto z migdałami i dodatkiem lemon curd
Ciasto wilgotne, cytrusowo-migdałowe, z dodatkiem lemon curd. Aromatyczne, pyszne i bardzo łatwe do wykonania.
Klementynkowe ciasto z migdałami i z dodatkiem lemon curd
375 g klementynek, najlepiej niewoskowanch, pochodzących z ekologicznej uprawy
6 jajek
225 g cukru
250 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe owoce gotuję przez półtorej godziny. Studzę je, pozbywam się pestek, a następnie miksuję. Zmiażdzone klementynki łączę z resztą składników i ciasto przelewam do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę w 180 stopniach przez ok. godzinę. Po ok. 40 minutach będzie miało zrumienioną górę, a jeszcze nieupieczony środek. Wtedy przykrywam je folią aluminiową. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Do ostudzonego ciasta podaję lemon curd.
Lemon curd
sok z 3 cytryn
skórki otarte z 3 cytryn
2 żółtka
2 jaja
200 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
na koniec : 1 łyżeczka oliwy
Wszystkie składniki kremu umieściłam w rondelku, wymieszałam i podgrzewałam cały czas mieszając. Gotowałam przez 2 minuty. Zdjęłam z ognia i dodałam oliwę. Znów gotowałam przez 2 minuty. Lemon curd można przechowywać w lodówce do tygodnia.
*źródło - Blog Chillibite