Klasyczny jabłecznik (bez miksera)

„Bez miksera” to w moim osobistym rankingu przepisów słowo klucz. Oznacza, że mam mało pracy, mało zmywania i ekspressowo gotowe ciasto. Sytuacja idealna!
Dziś jabłecznik. Chociaż raczej to jabłka w cieście, bo ten placek jest ich aż pełen!
Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i … koniec pracy! Nie zdziwcie się jednak, surowe ciasto jest naprawdę gęste. Jabłka wymieszałam z nim po prostu ręką- tak jest najłatwiej!
Proporcje na foremkę/tortownice o ok. 25 cm średnicy.

- olej roślinny - 125 ml, np. rzepakowy
- jajko - 2 szt
- mleko - 100 ml
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jabłko - 3 szt
- mąka pszenna - 275 g
- cukier - 180 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - szczypta
- płatki migdałów - 4 łyżki
W misce połącz mąkę, cukier, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dolej wymieszane mleko, jajka, esencję waniliową oraz olej. Wszystko wymieszaj łyżką/łopatką.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ciasta (najwygodniej wymieszać składniki ręką- ciasto jest gęste).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.