Klasyczny chlebek bananowy

Klasyczny chlebek bananowy

Zdjęcie - Klasyczny chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem przetestowałam przepis na klasyczny chlebek bananowy Sophie Dahl (lekko tylko zmodyfikowałam). Muszę nieskromnie stwierdzić, że mój wcześniejszy chlebek, na mące pełnoziarnistej i z orzechami z tego przepisu - dużo bardziej wszystkim smakował i to do tego przepisu będę wracać…

SKŁADNIKI:

4 dojrzałe banany rozgniecione

1/3 szklanki roztopionego masła

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 szklanki mąki pszennej

W jednym naczyniu połączyć masło z jajkiem i aromatem. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, dodać rozgniecione banany i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia keksówką o wymiarach mniej więcej 10×20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. SMACZNEGO icon smile Klasyczny chlebek bananowy Zdjęcie - Klasyczny chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Klasyczny chlebek bananowy

Kategorie przepisów