Klasyczna włoska bruschetta

Klasyczna włoska bruschetta

Zbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam!

Zdjęcie - Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Klasyczna włoska bruschetta

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
  • 150 g startej na tarce mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.
  2. Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.
  3. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Classic Italian bruschetta

(2-4 servings)

Ingredients:

  • 1 baguette, sliced
  • 2 tsp minced parsley
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 tbsp basil, minced
  • 2 tomatoes, diced
  • 150 g shredded mozzarella
  • 2 tbsp grated parmesan cheese
  • pinch of salt and pepper

Preparation:

  1. Take your tomatoes, garlic, salt, pepper, parsley and basil and mix together in a bowl.
  2. Top the baguette slices with your tomato mixture, sprinkle with olive oil, then top with mozzarella and parmesan.
  3. Bake in a 180 oC preheated oven for 8 minutes, then switch the oven to broil and bake another 4 minutes, or until the cheese starts to turn a little golden brown.

Enjoy!

Kategorie przepisów