Kiszony czosnek w ząbkach

Kiszony czosnek w ząbkach

 


Zdjęcie - Kiszony czosnek w ząbkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKiszony czosnek w ząbkach. Można kisić również całe główki. Ja nie miałam dużego słoja dlatego umieściłam ząbki ciasno w mniejszych słoikach.

 

Kiszony czosnek wykorzystać do zup, sałatek.

Składniki na kiszony czosnek w ząbkach:

  • kilka główek młodego czosnku
  • kawałek chrzanu
  • kilka ziaren kolendry, gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, kopru włoskiego
  • liście laurowe kilka szt.
  • sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody

 

Jak przygotować kiszony czosnek w ząbkach?

Wodę zagotować, posolić i wystudzić. Obrać ząbki czosnku. Do wyparzonych i suchych słoików dodać na dno przyprawy, nastepnie ułożyc ciasno ząbki czosnku. Zalać ostudzoną zalewą. Jeśli ząbki wypłynęły nalerzy je obciążyć. Odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce do ukiszenia. Następnie zakrecamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Kategorie przepisów