Kiszona czerwona kapusta


Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny.
Jak smakuje? Jak kiszonka, choć nieco twardsza, bo z natury liście ma twardsze od białej kapusty to jest jednak dużo delikatniejsza w smaku od białej krewniaczki. Każda kiszonka to jeden z najlepszych, naturalnych probiotyków. Tu, czerwona kapusta jest dużo zdrowsza od białej już z racji samego koloru, ponieważ posiada więcej antocyjanów, selenu i witaminy E.

2 kg kapusty czerwonej
2 łyżki soli
kilka baldachów kopru - świeży lub suszony
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich liści i cienko poszatkować. W dużej misce wymieszać z solą, mocno ugniatająć i pozostawić na kilka godzin. Gdy odpowiednio zmięknie, ugniatać mocno dłonią w słoikach, przekładając baldachami kopru. Słoiki zamknąć i na 5-7 dni pozostawić w temperaturze pokojowej. Przez pierwsze dni, gdy fermentacja przebiega dość burzliwie słoiki lepiej ustawić na tacce wyścielonej papierowym ręcznikiem. Potem wynieść do chłodniejszego pomieszczenia. Jak poznać, że kapusta jest ukiszona? Gdy z niebieskiej barwy stanie się rubinowo-czerwona jest gotowa do spożycia
- nie powinno się dodawać do niej innych przypraw - ziele angielskie, liście laurowe - które powodują powstawanie przebarwień. Smacznego!