Kisiel jabłkowy


„Lekki, niskokaloryczny i w dodatku smaczny deser z jabłek. Bardzo łatwy do zrobienia. Nie może go zabraknąć jesienią na naszych stołach. Ja użyłam starej i prawie już zapomnianej odmiany jabłek o nazwie kronselka, ale mogą też być innej odmiany. Najważniejsze aby były soczyste. Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka”

Kisiel jabłkowy
Składniki na 4 porcje:
3 jabłka (u mnie kronselka)
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ szklanki soku jabłkowego
sok z jednej cytryny
do dekoracji:
cząstki jabłek
bita śmietana
cynamon
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować 15 minut. Zestawić z ognia, trochę przestudzić i zmiksować. Mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą rozmieszać z sokiem jabłkowym. Wlać do masy jabłkowej i dokładnie wymieszać. Postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Rozlać do pucharków i zostawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować cząstkami jabłek i bitą śmietaną, a następnie oprószyć delikatnie cynamonem