Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i orzechami
Dziś mam dla Was przepis na nietypowe kieszonki z kurczaka. W środku skrywają smaczne nadzienie z kremowego ziołowego serka i orzechów włoskich. Do panierowanie użyłam bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Całość piekłam i muszę Wam powiedzieć, że tak przygotowany kurczak smakował naprawdę nieźle. Może skusicie się i wypróbujecie go w weekend? :)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżeczki posiekanej świeżej natki
- 3 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- masło
Wykonanie:
Filety umyć i osuszyć. Oprószyć je solą i pieprzem. Każdy filet naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Serek kremowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać orzechy. Wymieszać. Gotowym serkiem wypełnić kieszonki w filetach (w razie potrzeby można całość spiąć wykałaczką). Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem. Kieszonki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na każdej kieszonce położyć mały kawałek masła. Piec ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości użytych filetów). Smacznego :)