Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i orzechami

Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i  orzechami

Dziś mam dla Was przepis na nietypowe kieszonki z kurczaka. W środku skrywają smaczne nadzienie z kremowego ziołowego serka i orzechów włoskich. Do panierowanie użyłam bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Całość piekłam i muszę Wam powiedzieć, że tak przygotowany kurczak smakował naprawdę nieźle. Może skusicie się i wypróbujecie go w weekend? :)

Przepis znalazłam tutaj.

Zdjęcie - Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki posiekanej świeżej natki
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • masło

Wykonanie:

Filety umyć i osuszyć. Oprószyć je solą i pieprzem. Każdy filet naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Serek kremowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać orzechy. Wymieszać. Gotowym serkiem wypełnić kieszonki w filetach (w razie potrzeby można całość spiąć wykałaczką). Bułkę tartą wymieszać ze startym parmezanem. Kieszonki maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce.  Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na każdej kieszonce położyć mały kawałek masła. Piec ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości użytych filetów). Smacznego :)

Kategorie przepisów