Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla

Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla

Kiełbaski ślimaczki uwielbiamy na grilla, ale od kiedy pierwszy raz zrobiłam białą kiełbasę sama, chciałam zrobić i te kiełbaski sama.

Zdjęcie - Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Akurat nadarzyła się okazja na zrobienie większej ilości, bo przyjeżdżała rodzina na grilla. Znajomy który przyjechał  w odwiedziny stwierdził, że mi odbiło.. a jak zobaczył jak to szybko idzie i jakie są dobre. Przyznał mi rację, że warto zainwestować trochę czasu :)

Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku surowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek miodu gryczanego
  •  15 metrów jelit baranich do kabanosów

Łopatkę i boczek umyłam pod zimną wodą, osuszyłam, pokroiłam w grubą kostkę. Zmieliłam w maszynce do mięsa na dużych oczkach wszystko, a potem 2/3 masy raz jeszcze zmieliłam w maszynce przez sitko z mniejszymi oczkami. Wszystko razem porządnie wymieszałam rękami z z przyprawami oraz z zimną wodą. Masę trzeba wyrobić jak ciasto, porządnie i długo.

Jelita płuczemy pod ciepłą wodą, wkładamy do garnka zalewamy ciepłą wodą ( ok. 30 C ) i moczymy co jakiś czas mieszając je ręką żeby spłukać z nich sól w której są przechowywane.

Potem na maszynkę do mięsa nałożyłam obcięty nożem lejek ( węższa końcówka niż standardowy lejek do nadziewania ).

Zdjęcie - Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jelita naciągamy kawałkami na nasz lejek od maszynki. Dzielimy jelita na kawałki, koniec każdego kawałka wiążemy na supełki.  Do maszynki wkładamy mięso ( już bez ostrzy w środku ) i nadziewamy jelita. I gotowe.
Całość zajmuje koło 2 godzin pracy. A efekt murowany.

Zdjęcie - Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fajne, jeszcze jest to, że można zrobić kiełbaski z różnymi przyprawami. Jedne z miodem, drugi z curry itp, itp.

Kategorie przepisów