Keks herbaciany


Składniki:
- 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki)
- 200 g cukru pudru
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka szczypt gałki muszkatałowej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kubek ulubionej, gorącej herbaty
Bakalie najpierw wrzątkiem, potrzymaj kilka minut i odlej wodę. Następnie zalej bakalie kubkiem gorącej herbaty i trzymaj w niej co najmniej godzinę. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, miksuj dalej. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie (razem z herbatą), dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo lejąca, dodaj jeszcze trochę mąki.
