Keks czekoladowy z bakaliami

Keks czekoladowy z  bakaliami

Dobrze czekoladowy, niezbyt słodki, naszpikowany bakaliami keks nie może nie smakować. Robi się łatwo, szybko by za chwilę delektować się jego pysznym smakiem. Jeśli nie jesteście przesyceni po świętach,  polecam to ciasto. W przepisie ciasto zostało posmarowane polewą czekoladową, ja jednak mam słabość do ciast oprószonych cukrem pudrem.

Zdjęcie - Keks czekoladowy z  bakaliami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 100 g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
  • 100 g orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo - pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii
  • 70 g ulubionej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek -  przesiać. Bakalie - śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami lub bułką tartą). Piec około 75 minut w temperaturze 160ºC ( ja piekłam około 60 minut), po 40 minutach zwiększając temperaturę do 170ºC. Piec do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć, udekorować wierzch roztopioną czekoladą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów