Keks


Keks
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek wody
- mieszanka bakalii, w sumie ok. 2 szklanek (figi, daktyle, rodzynki, suszone morele itd.)
Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na kremową masę. Do masy z żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut do 1 godziny.