Kebaby z mięsa mielonego

Kebaby z mięsa mielonego
Takie kebaby można przyrządzić w piekarniku albo na grillu i obowiązkowo należy podać z sosem tzatziki

Zdjęcie - Kebaby z mięsa mielonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 8 sztuk):
30 dag mięsa mielonego
jajko
mała cebula
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kawałek bułki lub ew. bułka tarta
sól
pieprz
zioła (najczęściej używam gotowych mieszanek do kuchni arabskiej)

Wszystkie składniki należy wyrobić na jednolitą masę i oblepić nią patyczki do szaszłyków. Ja dla ułatwienia najpierw smaruję dłoń olejem - masa łatwiej odchodzi od rąk. Układam je w naczyniu żaroodpornym i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.

Smacznego!

Kategorie przepisów