Kebab

Kebab

Pyszny kebab z mielonego mięska, z dodatkiem białej fasoli, świeżej kolendry, czerwonej cebulki i aromatycznych przypraw, a wszystko zawinięte w tortillę i podane z jogurtowo-ogórkowym sosem. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Pascal kontra Okrasa". Zapraszam do przygotowań!
Zdjęcie - Kebab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na kotleciki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
400 g białej fasoli z puszki (po odsączeniu ok. 200)
3 dymki (biała i zielona część), drobno posiekanych
1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:
400 g jogurtu greckiego
1/2 świeżego ogórka, obranego, drobno posiekanego*
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok z 1/2 limonki
1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na cebulkę:
3 czerwone cebule, pokrojone w pół-krążki
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:
1/2 główki kapusty pekińskiej
6 płatów tortilli, przekrojonych na pół

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: białą fasolę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę na bok do odsączenia. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników na kotleciki, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki. Cebulę skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek, odstawiamy na bok. Kapustę pekińską drobno siekamy, odstawiamy na bok.
3. Mięso wyciągamy z lodówki, dzielimy na 12 równych części. Z każdego formujemy wąskie, podłużne kotleciki na wysokość około 2 cm. Bardzo dokładnie rozgrzewamy patelnię grillową. Kotleciki obsmażamy ze wszystkich stron na ciemny brązowy kolor. Przekładamy na talerz.
4. Kawałki tortilli wrzucamy na chwilę na patelnię, tylko po to żeby je podgrzać aby zmiękły, ale nie podsmażyły. Na kawałek tortilli wykładamy trochę posiekanej kapusty, na nią kotlecik, cebulkę, a całość polewamy sosem. Zawijamy. Podajemy z pozostałym sosem. Smacznego! :)
*ogórek obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy miękki miąższ. Resztę ogórka drobno siekamy i dodajemy do sosu.
Zdjęcie - Kebab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kebab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów