
Zainspirowana przepisem z
tej strony postanowiłam upiec muffiny z dodatkiem chałwy. Przyznam, że bardzo mi smakowały. Moje babeczki jednak różnią się od oryginalnego przepisu, gdyż składają się z dwóch rodzajów ciasta. Spód jest kawowy, następnie nałożyłam chałwę i gorzką czekoladę całość przykryłam ciastem kakaowym na którego wierzch rozkruszyłam kolejną porcję chałwy. Babeczki były puszyste, mocno kawowe o wyraźnym smaku chałwy przykryte kakaową pierzynką. Zarówno dodatek kawy jak i chałwa nadały ciastu lekko gorzkawy smak. Tym, którym przypadną do gustu polecam również
muffiny z pastą tahini
Składniki na 12 dużych babeczek
ciasto kawowe:
- 100g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 220g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 12 kawałków chałwy
- 12 kostek gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Rozpuść masło w rondelku bądź w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Rozpuść kawę w kubku i dodaj mleko.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i odstaw na bok.
Masło wlej do miski dodaj cukry, jajko, i kawę z mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do składników suchych. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką rozdziel ciasto między przygotowane papilotki. Na wierz surowego ciasta nałóż po kawałku chałwy i kostkę czekolady. Odstaw na bok na czas przygotowania kakaowego ciasta.

ciasto kakaowe:
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 50g cukru
- 1 jajko
- 50 ml mleka
Do miseczki wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Do małego naczynia wbij jajko i roztrzep widelcem dodaj cukier i mleko, ucieraj widelcem przez chwilę. Wlej mokre składniki do suchych przemieszaj i wyłóż ciasto na przygotowane wcześniej surowe babeczki tak aby chałwa i czekolada zostały zakryte.
Na koniec na wierzch każdej babeczki rozkrusz niewielki kawałek chałwy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)
Wydrukuj przepis