Kasztany jadalne

Zdjęcie - Kasztany jadalne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na hasło kasztany większość rozgląda się za Hansem Klossem, nieśmiertelnym i do znudzenia powtarzanym w telewizji ;-) Zdanie „najlepsze kasztany są na placu Pigalle” wywołuje uśmiech. Czy był u mnie Hans? Nie. Czy odwiedził mnie Bruner? Nie. Czy w mojej kuchni znalazły się kasztany? Tak :-)
Nie rozbierałam na części pamiątek z przedszkola, po prostu zakupy skłoniły mnie do przyrządzenia jadalnych kasztanów i to w najprostszy sposób.
Mimo wspomnień moich rodziców z pobytu w Paryżu, które wyraźnie wskazywały na to, że raczej uciekałam od ciepłych kasztanów kupionych na ulicy i zapakowanych w małą papierową torebkę, postanowiłam do nich wrócić i je zjeść ;-)


Przygotowanie:

Kasztany w ilości dowolnej, na którą mamy ochotę nacinamy na górze robiąc na nich krzyżyk. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kasztany wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min.
Wyciągamy i obieramy. Ja zjadłam je z masłem i solą :-)
Dla tych, którzy mają problem ze zdobyciem kasztanów lub wyrobów z kasztanów podaję adres sklepu internetowego: http://www.rajsmakosza.pl/ Tu można sobie pokasztanić ;-)
Zdjęcie - Kasztany jadalne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Pasta drożdżowa

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

3

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Grzanka z pomidorami, czyli br…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczona kukurydza z ziołowo o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Carpaccio z buraczków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

6

Pasztet z cukinii

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Przetworowy sierpień. Suszone…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

3

Rösti - super chrupiące plack…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4

Pasztet z soczewicy z kurkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Marchewka z papryką duszona w…

figmara figmara
figowe smaki

13

Pasztet z cukinii - pyszny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit