Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami
Tym razem na wegetariański obiad wybieram kaszę jaglaną z pieczarkami i jarmużem. Wszystkie produkty przygotowuję osobno, następnie łączę je, podgrzewając na patelni. Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację :-)

Zdjęcie - Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3 porcje
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 125 g jarmużu
  • 20 dkg małych pieczarek oczyszczonych i obranych
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula dokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • olej
  • sól
  1. Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Dodaję dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotuję 6 minut pod przykryciem. Odstawiam na 15 minut.
  2. Jarmuż myję, usuwam twarde łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 10 minut. Odcedzam.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, dodaję tymianek, cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smażę 2 minuty, dodaję sos sojowy i duszę kolejne 2 minuty.
  4. Na patelnię z cebulką i pieczarkami daję kaszę i jarmuż. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając. Przed podaniem posypuję kolendrą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów