Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko
Kasza jaglana na słodko, to sposób na zdrowe śniadanie, lekki obiad lub podwieczorek. Kaszę gotowałam na mleku, zamiast cukru użyłam miodu rzepakowego. Jabłka karmelizowane miodem i prażone migdały, nadają kaszy ciekawego charakteru. Bardzo polecam

Zdjęcie - Kasza jaglana na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na dwie mniejsze porcje
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 2 mniejsze jabłka pokrojone na  ósemki, a nastepnie na plasterki
  • 2 pełne łyżeczki miodu rzepakowego
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 3/4 szkl. płatków migdałowych
Kaszę daję na gęste sitko i dokładnie płukam zimną wodą. Zalewam gorącym mlekiem i gotuję na małym ogniu, około 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Zostawiam pod przykryciem. Na patelni prażę płatki migdałowe, do czasu, aż uwolnią swój aromat i lekko się zrumienią. Dodaję łyżeczkę miodu, całość mieszam. Płatki odkładam na talerz. Na tej samej patelni topię masło z łyżeczką miodu, dodaję kardamon i cynamon. Całość krótko podgrzewam i dodaję pokrojone jabłka. Mieszając, smażę jabłka do czasu, kiedy lekko odparują wodę. Kaszę spulchniam widelcem. Jabłka, migdały i kaszę mieszam, lub warstwami układam w miseczkach. Od razu podaję. Smacznego

Uwagi :

Do tak przygotowanej kaszy można dodać jajko ubite na pianę i krótko zapiec ją w piekarniku.

Zdjęcie - Kasza jaglana na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kasza jaglana na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów