"Kartoflanka" z grzybkiem - fit


Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej pory nie znalazła się na blogu.
Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Możesz ją przygotować na wywarze z wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie.
Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę!

około1 kg ziemniaków
1 cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
por
1/4 selera
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
1,5-2 l bulionu warzywnego
gałka muszkatałowa
1-2 boczniaki królewskie
1-2 łyżki masła ghee
śmietana
zielenina
Wykonanie:
- obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić porojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości
- w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i obsmażyć na patelni lub zgrillować
- wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblenować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zhartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną piertuszką
