Karpatka

Karpatka

To ciasto gości w moim domu od kilku dobrych lat jedno z pierwszych moich samodzielnych ciast i mogłabym je jeść co dzień... więc musi się również znaleźć na moim blogu polecam wszystkim łakomczuchom :-)

Zdjęcie - KARPATKA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

NA CIASTO:

1 SZKLAKA WODY

1/2 KOSTKI MASŁA lub margaryny

1 SZKLANKA MAKI

4-5 JAJEK


NA KREM:

1l MLEKA

6 PŁASKICH ŁYŻEK MAKI PSZENNEJ

6 ŁYŻEK MAKI ZIEMNIACZANEJ

3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO

6 ŁYŻEK CUKRU

1 KOSTKA MASŁA

Cukier puder do posypania


Zagotować wodę z pół kostki masła do rozpuszczenia zetrzeć skórkę z cytryny wsypać powoli mąkę ciągle mieszając pałką do ciasta do połączenia się składników na jednolitą masę - przestudzić. Do przestudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku ciągle miksując - masa powinna być jedwabista i gładka podzielić na pół blachę wysmarować masłem i wyłożyć jedną część ciasta rozsmarować i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C. Tak samo robimy z drugą połową ciasta.


Zagrzej 2 szklanki mleka z cukrami do rozpuszczenia, do miski wlej pozostałe mleko i wymieszaj z mąkami i od razu wlej do zagrzanego mleka ciągle mieszając(tak by niepowstały grudy) do zagotowania. Zdejmij z ognia i przestudź następnie miksuj powoli dodając po kawałku masła tak powstałym kremem przełóż kawałki ciasta posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki by mocno się schłodziło.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

Kategorie przepisów