Karpatka z kremem budyniowym
- SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- * mąka - 200 g
- * masło - 100 g
- * woda - 250 ml
- * jajko - 5 szt
- * sól - 1 szczypta
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- KREM BUDYNIOWY :
- * mleko - 750 ml
- * masło - 100 g
- * jajko - 4 szt
- * mąka pszenna - 4 czubate łyżki
- * mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek
- * cukier - 3/4 szkl
- * cukier wanilinowy - 1 op
I przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!
Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.
Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.
Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Rozgrzewamy piekarnik do 200C.
W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.
Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.
Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.
Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.
Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
KREM BUDYNIOWY :
500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.
Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.
Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Zajadamy po ostudzeniu.
Smacznego!