KARP PO ŻYDOWSKU

KARP PO ŻYDOWSKU
Ten przepis różni się od przepisów na karpia po żydowsku, które dane było mi widzieć, lecz u mnie w domu zawsze miał taka nazwę i tak już pozostanie.
Kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia i dzwonię do mojego brata lub bratowej - to oni nie wiem dlaczego zawsze wiedzą, że to właśnie po ten przepis. Bo specjalistą od tego wigilijnego dania jest mój brat i mimo, że zawsze robię go według dokładnych instrukcji, to tak dobry jak jemu - mi nigdy nie wychodzi.
Karp jest gotowany i zalany niesamowicie przepysznym "sosem" z cebuli i migdałów. Do jego przygotowania potrzebny będzie karp razem z głową.
Zdjęcie - KARP PO ŻYDOWSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Karp po żydowsku - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 wypatroszony karp (najlepszy taki ok. 1,5 kg)
  • 1 kg cebuli
  • 20-30 dkg płatków migdałów
  • sól i dużo pieprzu
Karpia oczyścić z łusek, usunąć skrzela oraz dokładnie wyczyścić środek po patroszeniu (najlepiej do tego celu wykorzystać łyżkę - rada mojej teściowej. Karpia wypłukać pod bieżącą wodą.
Odciąć głowę i ogon oraz brzuszki razem dolnymi płetwami. Wykroić filety, tak aby pozostał kręgosłup razem z górną płetwą.
Filety pokroić na paski szerokości 1-1,5 cm.
Pozostałe części ryby włożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Dodać listki oraz ziele i gotować tak długo, aż ryba zacznie się rozpadać.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Wyjąć rybę łyżką cedzakową i do gotującej wody wkładać porcjami pokrojone w paski filety. Gotować 3-5 minut uważając, żeby ryba się nie rozpadła. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na półmisku. Wodę z gotowania dokładnie przecedzić na sicie, aby pozbyć się ości.
Do wody włożyć cebulę i popieprzyć. Gotować tak długo, aż cebula zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia.
Dodać migdały, doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Sos powinien być dość pieprzny.
Sosem zalać ułożoną na półmisku rybę - odstawić do lodówki najlepiej na noc - z sosu powinna zrobić się galaretka.

Kategorie przepisów