Karp pieczony z pieczarkami

Karp pieczony z pieczarkami

Dziś przedstawiam szybki i łatwy przepis na karpia, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo łatwy w przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karp pieczony z pieczarkami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)
  • 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 100 g roztopionego masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Natrzyj karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania.
  2. Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę.
  3. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki.

Smacznego!

Zdjęcie - Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Carp baked with mushrooms

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 1/2 kg of carp (cleaned and headless)
  • 300 g mushrooms, halved
  • 1 onion, diced
  • 2 tablespoons oil for frying
  • 100ml dry white wine
  • small bunch parsley leaves, chopped
  • 100g melted butter
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Rub carp from the outside and the inside with salt and pepper and set aside for 30 minutes. Then stuff with half the parsley and plave in baking dish.
  2. Place medium skillet on medium heat, ad oil and cook onions until translucent. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, add the wine and cook until it evaporates. Season  with salt and pepper and transfer on the fish.
  3. Sprinkle with melted butter and place in preheated oven to 180 oC. Bake for 30 minutes, remove and serve sprinkled with the rest of the parsley.

Enjoy!

Zdjęcie - Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów