Karobella śliwkowa


Śliwkowa karobella służy nam za dekorację mazurkowego ciasta i jakoś nie pomyśleliśmy, że przecież spokojnie może również robić za kanapkowe smarowidełko. Dziwne... W każdym razie teraz jest już jasne, że może, w dodatku za smarowidełko zdrowe i bardzo smaczne. No i robota przy nim praktycznie żadna. Poza tym alergicy często miewają zaparcia, a suszone śliwki, jak wszem i wobec wiadomo, mają moc rozwiązywania tego problemu.
Posiadać należałoby:
pełną garść miękkich, suszonych śliwek (bio, niesiarkowanych)
łyżkę karobu
melasę karobową - do smaku
miąższ z 1/3 laski wanilii
Śliwki namoczyć, pogotować 10 minut i zblenderować na mus. Przełożyć do rondelka, dodać karob i przesmażyć, by masa zgęstniała. Dosłodzić melasą, dodać wanilię i wymieszać. Przełożyć do wyprażonego słoika i wystudzić. Przechowywać szczelnie zamkniętą, w lodówce, do tygodnia (zapewne można dłużej, i to znacznie, ale ja się jednak trochę boję). Można używać do smarowania kanapek, ciasteczek, jako wypełnienia do tart, mazurków etc.