Karmelizowana cebula. Cebularze.

Karmelizowana cebula. Cebularze.
Zdjęcie - Karmelizowana cebula. Cebularze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieczorem zapałałam nieodpartą ochotą żeby coś upiec. Nawet nie żeby zjeść, nie. Żeby u p i e c.
Siedzimy ze znajomymi przy piwku.Wydarzył się wyjątkowo ciepły, jasny norweski wieczór.A może by tak coś słonego, chrupiącego, do przegryzienia?...
Biegnę do kuchni i zagniatam ciepłe, miękkie ciasto.Pachnie mlekiem.Na patelni dusi się cebula. Też pachnie.
C e b u l a r z e!
Ciepłe i chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Ze złocistą, grubą, chrupiącą skórką. I karmelizowaną cebulą. Z masłem, które jeszcze roztapia się na ciepłym cieście. Znikają w moment.
Naprawdę – polecam :)

Zdjęcie - Karmelizowana cebula. Cebularze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebularze z karmelizowaną cebulą./porcja na 12 cebularzy/
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant / *użyłam instant, N. /1 łyżka cukru500 g mąki pszennej1 szklanka mleka, ciepłego60 g masła1 jajko2 łyżeczki soli
a ponadto…na karmelizowaną cebulę.
2 duże cebule /lub 3 mniejsze/, pokrojone w piórka2 łyżki masła2 łyżki oliwy z oliwek½ łyżeczki cukru1 łyżeczka soli
Zdjęcie - Karmelizowana cebula. Cebularze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdże instant wymieszać z mąką, dodać cukier i sól.Masło rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do suchych składników. Dodać roztrzepane widelcem jajko / zostawiamy 1 łyżkę na posmarowanie brzegów bułek /.
Połączyć składniki suche z mokrymi, najlepiej na początku za pomocą miksera, później zaś wyrabiać rękami przez 10 – 15 min – ciasto powinno być miękkie, sprężyste i pachnące mlekiem :) /to dla mnie chyba najprzyjemniejszy moment pieczenia, uwielbiam wyrabiać ręką ciepłe ciasto…/Nie powinno też kleić się do dłoni – w razie potrzeby można nieco podsypać mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 – 90 min /ja odstawiłam na 60 min – wystarczy, N./


W tym czasie możemy przygotować karmelizowaną cebulę.
Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i cukier. Smażyć pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez ok. 30 min – cebula ma mięknąć bardzo powoli. Gdy nabierze złotobrązowego koloru, dodajemy sól i ściągamy cebule z ognia. Jest gotowa :)

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować dość gruby placek i ułożyć je na cienko wysmarowanej olejem blasze. Na środku placków rozłożyć cebulę a brzegi wysmarować odłożonym jajkiem / użyłam do tego pędzla /. Ponownie zostawić do wyrośnięcia ok. 20 – 30 min – w tym czasie można nagrzać piekarnik do 200 st C.
Piec przez ok. 20 min na złoty kolor.Najlepsze są jeszcze ciepłe, podane z masłem.


Smacznego!

Zdjęcie - Karmelizowana cebula. Cebularze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karmelizowana cebula. Cebularze. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów