Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym
Przedstawiam pomysł na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym. Pierwszy raz przygotowałam ją na urodziny mojego taty i karkówka zasmakowała moim domownikom:-) Jest to szybki pomysł na obiad lub na imprezkę, ponieważ można karkówkę zrobić dzień wcześniej i zapiec przed samym podaniem. Przepis dostałam od cioci Krysi, którą pozdrawiam:-)
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 5 cebul
- olej
- przyprawa do mięsa
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka keczupu
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka kucharka
- 1/2 łyżeczki soli
Mięso pokroić w plastry około 1 cm. Nie rozbijać, posypać przyprawą do mięsa i odstawić na chwilę do lodówki (minimum 1 godzinę). Po tym czasie upiec na oleju na złoty kolor, wystudzić.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić według uznania. Plastry karkówki układać warstwami na przemian z cebulą, zalać sosem pomidorowym, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej wieczorem, dzień wcześniej.
Na drugi dzień przed samym podaniem zapiec przygotowaną karkówkę tak około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, mięso musi się zapiec, czas możecie regulować według uznania, uważajcie żeby mięso się nie rozgotowało.
Smacznego!