Kardamonowy placek ze śliwkami

Kardamonowy placek ze śliwkami

Słodkiego cyklu ciąg dalszy. Kategoria: ciasta ze śliwkami, chyba moje ulubione. Kwaskowate owoce i lekko korzenny aromat. Połączenie jesienne- idealne.

Zrobienie tego placka zajmuje mniej czasu niż ten potrzebny na rozgrzanie piekarnika.

Mało pracy, a efekt … powalający!

Oryginalny przepis znajdziecie TU.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kardamonowy placek ze śliwkami

Agata, 24 września 2010

Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie suche składniki połączyć i przesiać przez sito. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać kolejno jajka oraz olej. Do ciasta stopniowo wsypać suche składniki. Całość przełożyć do foremki nasmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułożyć przepołowione śliwki, posypać brązowym cukrem. Piec w 180 oC około 30-40 minut. Przed wyłożeniem ciasta z foremki odczekać ok. 10 minut. Ostudzone polać cytrynowym lukrem.

Kategorie przepisów