Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym
Obiad-klasyk. Prawdopodobnie każdy zna. Czy każdy lubi nie wiem, ale zakładam, że nielubiący są mniejszości ;) Przepis w ramach przypomnienia, że proste, swojskie smaki też mogą cieszyć podniebienie. Niedługo świeże, leśne grzyby się skończą, więc korzystajmy!
Sos jest mocno uniwersalny - pasuje również do ryżu, kaszy, makaronu czy przeróżnych klusek, na przykład pampuchów, śląskich czy knedli.
A poniższy obiad ponownie sponsorowała Rodzicielka - niby szybkie, nieskomplikowane danie, ale jakoś zawsze od Mamy smakuje lepiej :)
Składniki:
- 1 kg karczku
- 1 kg grzybów
- kilka kawałków suszonej papryki (4-5 sztuk)
- 2 cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- 3-4 łyżki śmiatany 18%
- sól, pieprz do smaku
Przygotować mięso: Karczek umyć, pokroić na grube plastry i obsmażyć z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć z patelni do garnka, podlać wodą (ok. pół litra), dodać sól i pieprz (wedle smaku) oraz suszoną paprykę - całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45-50 minut (zależy od mięsa).
Jak zrobić sos grzybowy: Obrane, oczyszczone, pokrojone grzyby umyć i przełożyć do garnka z małą ilością wody - zagotować i gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodać lekko odcedzone grzyby, pieprz i sól - smażyć całość przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać powoli śmietanę (można ją wcześnie zahartować: wlać do kubka razem z łyżką sosu z patelni, wymieszać i dopiero wtedy dodać do grzybów z cebulą). Sos jest gotowy do podania.
Smacznego!